На 2 април ще се проведат поредните предсрочни парламентарни избори. Те

...
На 2 април ще се проведат поредните предсрочни парламентарни избори. Те
Коментари Харесай

Преди изборите: ПП-ДБ отговарят на 7 важни въпроса на ДВ

На 2 април ще се проведат следващите предсрочни парламентарни избори. Те бяха предшествани от вяла предизборна акция, която съгласно специалисти и наблюдатели така и не създаде пълностоен спор за бъдещето на България и Европа.

Затова при започване на седмицата от Дъждовни води изпратихме седем основни външполитически въпроса до партиите, които участваха 48-ото Народно заседание и съгласно социолозите имат максимален късмет да са част и от 49-ото - ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Питахме ги за Еврозоната, Шенген, войната в Украйна, Северна Македония, климатичните политики и отношението към Китай.

До късния следобяд на 31.03 - последния ден от предизборната акция в България - ни дадоха отговор единствено от обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Дъждовни води: Трябва ли България да одобри еврото допустимо най-скоро и за какво? 

ПП-ДБ: Да, България би трябвало да вкара еврото допустимо най-скоро. Членството в Еврозоната ще понижи финасовия риск за страната и равнищата на лихвите ще са по-приемливи, ще намалеят разноските за бизнеса при експорт, привлекателността на страната ни за вложителите ще се усили. 

България ще бъде показана в Управителния съвет на Европейската централна банка и ще може да отстоява позицията си по отношение на паричната политика на съюза. 

Дъждовни води: Как България би трябвало да адресира рецензиите на Нидерландия и Австрия по отношение на корупцията, правовата страна и незаконната миграция, с които беше аргументирано налагането на несъгласие за присъединението на България към Шенгенското пространство? 

ПП-ДБ: Реформата на правораздаването и изключително на прокуратурата, предлагана от нашата коалиция, ще възвърне доверието към България у нашите европейски сътрудници, в това число Нидерландия и Австрия. Предвиждаме по-широко потребление на модерни механически средства за защита на българо-турската граница.

Дъждовни води: Трябва ли Владимир Путин да бъде изправен пред интернационален арбитражен съд за военни закононарушения, както допуска издадената от Международния углавен съд заповед за арест на съветския президент? 

ПП-ДБ: Да. Международното право би трябвало да важи еднообразно за всички. Международният арбитражен съд ясно съобщи, че в хода на експанзията в Украйна може да са осъществявани военни закононарушения от силите на Путин.

Дъждовни води: Какви спомагателни ограничения би трябвало да подхващат България и другите страни от Европейски Съюз, с цел да защитят украинския народ, в това число и българското малцинство в Украйна, от съветската експанзия?

ПП-ДБ: Европейският съюз, в това число България, би трябвало да оказва на Украйна нужната ѝ военно-техническа, икономическа и политическа поддръжка, с цел да отблъсне съветската експанзия и да възвърне контрола си върху цялата територия на страната в интернационално приетите ѝ граници. България би трябвало да следи отношението на Русия към българските малцинства в окупираните територии и да изисква цялостно съблюдаване на човешките и гражданските им права. 

Дъждовни води: Какви стъпки би трябвало да предприеме София, с цел да понижи напрежението със Скопие и да подсигурява добросъседските връзки? 

ПП-ДБ: България би трябвало да продължи да поддържа участието на Република Северна Македония в Европейския съюз. Политическата и икономическата непоклатимост на нашите съседи са от наш основен народен интерес. България би трябвало да споделя напъните на интернационалните сътрудници да оказват помощ на Народното събрание в Скопие да извърши условията за започване на договарянията, свързани с смяна на конституцията и деескалацията на враждебната антибългарска изразителност и прояви на екстремистките среди в Скопие в последно време.

Дъждовни води: Какви ограничения и политики би трябвало да приложат страните в Европейски Съюз, с цел да спазят поетите задължения в Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата и да предотвратят климатична злополука? 

ПП-ДБ: Модернизацията е единствената опция пред Европейски Съюз за понижаване на въглеродните излъчвания, без да бъде застрашавана енергийната сигурност, без да бъде намалявана конкурентоспособността на промишлеността и без да се утежнява общественият статус на жителите. Държавите в Европейски Съюз би трябвало ускорено да модернизират енергетиката, промишлеността и превоза си - посредством нови технологии и общи климатични политики. Акцентът би трябвало да бъде върху вложенията в нови технологии, а не обременяване на съществуващите бизнеси и семействата. България има опция да бъде водач в този развой.

Дъждовни води: Каква политика би трябвало да води Европейският съюз, с цел да се опълчи на възходящото политическо и икономическо въздействие на Китай?

ПП-ДБ: Европейският съюз би трябвало да укрепи своя стопански и софтуерен суверенитет, засилвайки вложенията си в индустриални и научни качества в рамките на съюза. Дипломатическата поддръжка на Пекин към Руската федерация ускорява нашето разбиране, че обединението ни ще поддържа на общоевропейско равнище полемика за смяната на стратегическия разговор с Китай. Този разговор би трябвало да визира отбраната на основни браншове като киберсигурност, стопанска система и сериозна инфраструктура от китайска интервенция - съгласно и стратегическата идея на НАТО, която беше призната в Мадрид през 2022 г. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР